BLOGS - Redactie UT Nieuws

Mijn stage bij UT Nieuws

UT nieuws mag Siem

Sieme de Wolf

Interviewen, schrijven, publiceren en koffie halen voor UT Nieuws.

Geplaatst op:
26 januari 2016 om 17:04

‘Waarom kiezen ieder jaar duizenden Nederlandse en internationale studenten Enschede als thuisbasis voor hun studententijd? Wat is het, dat de Twentse campus bijzonder maakt?’, vroeg ik me af, en jij misschien ook wel. Ik liep vijf maanden stage bij UT Nieuws, en kwam dichter bij het antwoord.

De campus van de Universiteit Twente, het terrein waar jij (af)studeert, woont, feest, vrienden ontmoet en misschien wel liefde vindt. Een bosrijke ‘mini-maatschappij’, die een bruisend studentenleven combineert met hoogwaardig onderzoek. Elke dag gebeurt hier iets bijzonders, je kunt er een boek over volschrijven.

Die kans om te schrijven kreeg ik als stagiair en redacteur bij UT Nieuws. Ik schreef de afgelopen vijf maanden nieuwsberichten voor de site utnieuws.nl, voor het magazine en hield een UT Nieuws Instagram-account bij, waarop regelmatig nieuwe en originele content te vinden is. UT Nieuws vertelt je over evenementen, succesverhalen, wetenschappelijk onderzoek, anekdotes ‘uit den ouden doos’ en etaleert mooie beelden van feestjes, studentenprojecten en campusverhalen, zodat jij niets hoeft te missen.

Daarnaast neemt UT Nieuws ook actief deel aan het campusleven. Neem bijvoorbeeld denktankmiddag Refugees@UT, door UT Nieuws en Studium Generale georganiseerd, om duiding te geven in een gevoelige kwestie. Vluchtelingen en studenten vertelden hier hun verhaal en deelden hun meningen. Honderden schreven zich in om te helpen, bijvoorbeeld door met een vluchteling te gaan zwemmen, een maaltijd te koken of Nederlandse taalles te geven.

Als stagiair schreef ik een verhaal over Refugees@UT. Maar het kan gekker. Ik bezocht plekken waar je normaal misschien wel aan voorbij zou lopen. Schreef, filmde, ontmoette inspirerende figuren en ging op zoek naar de unieke kracht achter de Universiteit Twente.

Bij het schrijven van al mijn stukken realiseerde ik me dat er meerdere redenen zijn waarom de UT een unieke en onderscheidende plek is. Het nanolab is er één, nanowetenschap is een vakgebied waar elke dag ontdekkingen in worden gedaan.

Wat nog meer publiek trekt, is de open en groene omgeving van de Twentse campus. De enige campus in Nederland, gebouwd volgens Amerikaans recept. Voor het project Smart Living Campus kunnen studenten hun eigen studie-omgeving vormgeven. Te gek, niet?

Ondernemendheid is ook een belangrijke factor als het gaat om onderscheidend vermogen van de UT. Niet lang geleden riep de Valorisatie Ranking de UT uit tot ‘meest ondernemende universiteit van Nederland’. Een knappe prestatie.

Last but not least, internationalisering. Het geo-onderzoekscentrum ICT trekt veel internationale studenten, uit alle hoeken van de wereld komen ze naar dit Twentse stukje land. Ook veel andere studies worden uitsluitend in het Engels gegeven. En de campus is ‘verrijkt’ met een Starbucks, alhoewel daar gemixte gevoelens over bestaan.

Ik ben geen wiskundige, werktuigbouwkundige of nanowetenschapper, maar leerde bij UT Nieuws wel aantrekkelijk en journalistiek schrijven. Dat hoop ik in ieder geval, maar als je dit leest ben je toch best ver gekomen ;). Nu mijn stage ten einde loopt – vandaag sluit ik hier de boel af met koffie en slagroomtaart – wil ik graag even, aan het eind van deze laatste alinea, tijd en ruimte nemen om de redactie van UT Nieuws hartelijk te bedanken. Elke dag wordt hier hard gewerkt aan een volledige en onafhankelijke verslaggeving van het nieuws op en buiten de campus. Zodat jij, student of medewerker, weet wie wat doet, en waarom.

    Eén van de belangrijkste werktaken van een journalist: beschrijven

Eén van de belangrijkste werktaken van een journalist: beschrijven

comments powered by Disqus